CACH SVERIGE

CACH står for Campaign Against Canned Hunting. Vi arbetar med att öka allmänhetens medvetenhet runt s.k. 'canned hunting'. Ca 200 farmar i Sydafrika föder upp lejon for en inhemsk jaktindustri, 'canned hunts', där ca 8,000 lejon i fångenskap inväntar samma fruktansvärda öde - att bli skjutna i ett inhägnat område. Lejonen är tama och helt utan chans att fly. Denna blogg avslöjar sanningen bakom farmarna, och vittnar om hur 'cub petting', där turister kan komma och klappa lejonungar och posera med dem pa foto, är en del av denna industri. Bloggen tar upp volontärprojekt som vart år lurar unga människor världen över att komma och ta hand om lejonungar i tron om att det ar ett etiskt arbete som bidrar till naturvård och bibehållande av den vilda lejonstammen i Sydafrika. Verkligheten ar en helt annan - lejonungarna kommer som vuxna att säljas till privata jaktfarmar.

Vad är Canned Hunting?

Publicerad 2015-06-26 11:14:00 i Canned Hunting,

Vi börjar med att tänka oss bort till Sydafrika. Solen skiner och vi befinner oss på en lejonfarm. I inhängnader hoppar och skuttar lejonungar omkring. Dem busbråkar och ser ut att ha det roligt. Men tänk dig nu en lejonunge, endast några dagar gammal. Den har tagits ifrån sin mamma för att växa upp i armarna på en volontär som matar den med nappflaska. Volontären tror sig jobba på lejonfarmen för att hjälpa till med ett projekt där de avlade lejonen ska släppas ut i de vilda. Under tiden som lejonungen växer upp kan turister besöka farmen och kela med ungen, och ta foto som dem stolt kan posta på Facebook eller Instagram.

 När lejonungen är lite äldre så kan man promenera med den. Vilken härlig upplevelse tänker turister och flockar till platser där detta erbjuds. Tillsammans med en ranger från farmen så tar man ut några lejon på ett öppet fält där de tama lejonen håller sig nära gruppen. Besökarna skrattar och tar mer foto. Utan att tänka på konsekvenserna av sina handlingar, eller på framtiden som väntar lejonen. Så fort dessa lejon blivit för stora för att promenera med så säljs dem vidare till ett privatägd  farm.

Denna farm agerar som en mellanhand och här inväntar lejonen sitt grymma öde. Att säljas vidare till en sk game farm, där ett lejon väljs ut och köps av en turist. En turist som kommit till Sydafrika endast för att skjuta ett lejon. Ett tamt lejon. Ett lejon som växt upp bland människor, och som känner tillit och trygghet bland folk. Lejonet skjuts i ett avgränsat område, helt utan chans att fly. Ibland används ett lockbete för att få fram lejonet om det tex lagt sig för att vila i skuggan. Denna s.k jägare kan välja om han vill använda gevär eller pilbåge. Många väljer pilbåge, men har ingen som helst aning hur man använder den. Lejonet dör en utdragen och plågsam död. Det kan ta upp till 13 pilar, och 3 timmar. Turisten får huvudet som en trofè och i många fall säljs skelettet till den asiatiska svarta marknaden där man tillverkar en potens dryck gjord på benen.

 

Till skillnad från vad människor tror så är denna lejonjakts industri mycket vanligt förekommande i sydafrika. Den generar stora belopp och det finns i nukläget ca 200 farmar, och runt 10,000 lejon i fångenskap. Alla var de ungar i händer på turister  eller volontärer! Farmarna ljuger och kallar sig för ett viltreservat och påstår år ut och år in att de föder upp lejon för att hjälpa den vilda lejonpopulationen. Hittills har inga lejon någonsin släppts ut i det vilda från en av dessa sydafrikanska farmar!

Campaign Against Canned Hunting (CACH) jobbar hårt för att öka medvetenheten hos allmänheten om canned hunting och cub petting. Vi har utan att lyckats försökt få sydafrikansk lag att förbjuda industrin, men politiker slår döva öron till. Vi kan endast lyckats genom att människor slutar besöka farmarna och dem på så sätt förlorar sin inkomst. Volontärer betalar hutlösa priser för att spendera några veckor med lejonungar. Ett annat sätt är förbjuda importen av trofèer. Därför jobbar CACH nu med att nå politiker i andra länder än Sydafrika och få dem på vår sida. Australien var ett av de första länder som anslöt sig och förbjöd import av lejontrofèer. Vi hoppas nu på att fler länder ska få upp ögonen och bestämma sig för att rädda lejonen som avlas för att skjutas! 

 
 
Bild referenser (rakt nedstigande följd):
http://www.abc.net.au/radionational/image/5788974-3x2-700x467.jpg
https://lionexploitation.files.wordpress.com/2012/04/theranchresortwalkwithlionapril2010.jpg
http://oproar.org/wp-content/uploads/2013/08/lionscage-1021x420.gif
https://emynow.files.wordpress.com/2014/04/dead-lion.jpg
http://www.abeatingheart.ca/wp-content/uploads/2015/02/LION-FARM.jpg
http://www.abeatingheart.ca/wp-content/uploads/2014/06/LION-EAST-LONDON.jpg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Malena/CACH Sverige

Mitt namn är Malena. Jag är fotograf och har bott i Skottland i ca10år. Jag har representerat CACH i Storbritannien sedan juni 2014, i samband med att jag organiserade Global March for Lions - en internationell march mot jakten av tama lejon i Sydafrika. Läs mer: www.cannedlion.org/scotland Kontakt: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela